تغذیه در افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا

تغذیه در افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا قسمتی از بدن است که در سمت راست بدن و زیر کبد قرار گرفته است.این کیسه مایعی را در داخل خود دارد که صفرا نام دارد و به رنگ زرد است و این مایع توسط کبد ساخته می شود.این مایع با انتقال به روده سبب بهتر هضم نمودن غذا می شود.از دیگر وظایف صفرا ضد عفونی کردن روده و خنثی سازی اسید معده است.این مایع دائما در مسیر روده ها و کبد در حرکت و چرخش می باشد. صفرا از ترکیبات آب و کلسترول و نمک های صفراوی و پروتیین ورنگدانه بیلیروبین تشکیل می شود.رسوب این مواد که به دلیل بیماری های عصبی و یا تغذیه نا مناسب حادث می شود ، سبب تشکیل سنگ در کیسه می شود.


بیماری کیسه صفرا یک بیماری شایع در میان مردم است که به علت وجود مقادیر زیاد کلسترول در کیسه صفرا به علت تغذیه نا مناسب سبب تشکیل سنگ در این ناحیه می شود.علت این اتفاق کمبود برخی از مواد که برای هضم نمودن چربی ها در بدن نیاز است به وجود می آید.یکی از این مواد لسیتین نام دارد که کمبود آن در بدن سبب تشکیل کیسه صفرا می شود.


اندازه ی سنگ های تشکیل شده در کیسه صفرا می تواند از یک دانه بسیار کوچک تا سنگی به اندازه 2.5 سانتی متر باشد.


این بیماری در اثر استفاده زیاد و مداوم از مشروبات الکلی ، غذاهای چرب ، گوشت قرمز و همچنین بیماری های عصبی تشدید خاوهد شد.برای کاهش و همچنین درمان این بیماری می بایست مصرف مواد غذایی مانند تخم مرغ ، گوشت قرمز ، نمک و در کل چربی های اشباع شده به حراقل رساند.


جهت جلوگیری از بروز سنگ کیسه صفرا توصیه می شود که در روز مقادیر 300 میلی گرم از مواد دارای چربی های اشباع کمتر و استفاده از مواد غذایی که کلسترول کمی در آن وجود دارد استفاده شود.تشکیل این نوع سنگ می تواند به علت عدم استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر و در قبال آن مصرف بیش از اندازه مواد غذایی با قند بالا باشد.


از دیگر موادی که سبب بروز سنگ کیسه صفرا می شود می توان به قهوه های بدون کافئین که سبب تحریک فشردگی در کیسه صفرا می شود نام برد.در رژیم های غذایی سخت که در آن وعده های غذایی حذف می شوند اجتناب کنید زیرا این کار باعث خواهد شد کیسه صفرا عملکرد خود جهت تجزیه کلسترول را نتواند انجام دهد و سبب ایجاد سنگ کیسه صفرا شود.از سایر علت های تشکیل سنگ کیسه صفرا می توان به چاقی و یوبوست ، کم بودن اسید کلریدریک در معده ، حساسیت های غذایی به موادی همچون تخم مرغ ، گوشت خوک و یا پیاز و... اشاره نمود.


رعایت نکات زیر برای افراد مبتلا به کیسه صفرا می تواند مفید واقع شود:

• چنین افرادی می بایست چربی های گیاهی و غیر اشباع را جایگزین چربی های حیوانی نمایند.برای مثال روغن زیتون می توان جایگزین مناسبی برای چربی های حیوانی باشد.

• مصرف فراوان میوجات و سبزیجات به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد فیبر.

• استفاده از غلات کامل مانند نان های سبوس دار

• پرهیز از مواد سرخ کردنی و همچنین فست فود ها ، آجیل ، آب گوشت ،کره ، خامه ، تخم مرغ و نیمروو...جایگزین تمامی این مواد می تواند غذاهای سالمی همچون گوشت بدون چربی ، گوشت ماهی شیر و یا چربی های گیاهی باشد.

• چربی هایی که با چشم در گوشت قابل ملاحظه است پاک شده و گوشت را به جای سرخ کزدن ، برشته و یا پخته کرد.

• اجتناب از استفاده از ماهی های کنسرو شده در روغن و یا سوسیس و سس های مایونز.

• پروتیین مورد نیاز بدن به وسیله شیر کم چرب ، سفیده تخم مرغ ، گوشت هایی که دارای مقادیر چربی کمتری هستند مانند ماهی ، پرئتیین های گیاهی مانند لوبیا و یا سویا دریافت نمود.

• جهت حذف چربی های اشباع شده بدن ، استفاده از ویتامین های B6 و B12 می تواند مفید واقع شود.

• استفاده از برخی گیاهان دارویی مانند:آناگالیس ، رزماری ، زردچوبه ، ریشه کاسنی ،سیر ، شاتره ، گل محمدی ، نعنا ، بابونه ، ریواس ، گل همیشه بهار و...